Nachtvlinder schreef :
Zo gebruiken sommigen hier Raspberry Pi’s met soms 6 van die converters aan hun USB poorten om hiermee een multiplexer functionaliteit na te bouwen. Signal-K is (al tijden...) bijna af en heel flexibel
Geef mij maar een (inderdaad duurdere...) losse multiplexer die specifiek voor die taak ontwikkeld is, galvanisch geen problemen geeft en nog wat extra filtering kan doen.
Elk wat wils verder; duur hoeft het niet te zijn!
Wat moet een bootbezitter nu met 6 convertors ? Wat hangt er dan allemaal aan.
Hier nog een test gedaan met de Actisense NGT-1 aan de transponder, daarbij hangt de Raspberry Pi met een verbinding aan het NMEA200 Netwerk. De instelling gaat grotendeels automatisch met de canbus optie van OpenPlotter. Heeft een galvanische scheiding en werkt hier op de maximum bitrate van de nmea2000 bus.
NMEA2K werkt ook prima met een Canable boardje van € 29,-.
Omdat de SignalK server de volledige data behandeling doet, kun je de data ook noch mixen zoals NMEA183 en NMEA2000 uit je transponder bijvoorbeeld.
Die serieel>usb converters kosten erg weinig en met een usb hub heb je alles beschikbaar in de SignalK server. Ook als de apparaten een verschillende baudrate hebben.
SignalK server is ook eenvoudig te installeren op andere Linux versie zoals AMD64 Mint bijvoorbeeld.
Windows werkt ook, maar is wat lastiger te gebruiken.
Gebruik je OpenCPN ?, Dan kan die direct de gemixte data in het SignalK formaat gebruiken.
Ik herhaal het nog maar eens de scheiding tussen de diverse data bronnen en de kaartplotter software is sterk aan te bevelen.
Het mooie van de SeriaL applicatie van OpenPlotter is dat diverse applicaties met usb aansluitingen een naam krijgen (een alias) zodat ze herkend worden ongeacht de usb poort waar je ze insteekt. De OpenPlotter extra's werken niet alleen op de RPI's maar ook op andere Linux versies.
Handig is ook om de route en waypoint instellingen uit OpenCPN terug te voeren naar de SignalK server en vandaar uit naar andere apparaten in nmea1983 of naar de nmea2000 bus of de autopilot.
De vorderingen op het software gebied gaan snel en alles in het 64 bits formaat.
Bram