henkt schreef :
Kan ik met de roozeboos multiplexer ook de go free app gebruiken?
Nee, alles wat de "roozeboos multiplexer" via TCP/IP uitzendt doet je B&G plotter ook (via "Tier 1", poort 10110), maar de GoFree App gebruikt, om je plotter te kunnen bedienen (autopilot uitgezonderd!) en de video te mirroren, een diepere laag, namelijk "Tier 3". Zie dit plaatje:
Om je boord data in je laptop of tablet te krijgen heb je dus geen externe WiFi-multiplexer nodig omdat je plotter dat al kan (en ook doet). En voor remote control van de plotter heb je echt dat proprietary GoFree Tier 3 protocol nodig, dat kan niet via een generiek NMEA0183 WiFi-access point.
Overigens hoef je niet persé die Navico WiFi-1 module te kopen voor dit alles; als je een normaal WiFi-access point aan je plotter koppelt kun je het (met een beetje verstand van zaken) óók aan de praat krijgen. Die WiFi-1 is niets anders dan een Navico AP, de functionaliteit van dit alles zit volledig in je plotter (en heb je dus al!). Moet je wél de "gele Navico ethernetkabel" kopen. Zie vanaf
hier in het "Raspberry Pi performance box" draadje.
roozeboos schreef :
als nmea2k wel een succes was geworden was nmea0183 allang opgehouden te bestaan.
Dit riep je twee jaar terug ook (en tevens dat het de Ethernet niet N2K kant op zou gaan). Als ik om mij heen kijk zie ik in ieder geval RM en Navico (B&G, Lowrance en Simrad) stoppen met NMEA0183. Dat zijn (in de watersportwereld) wel grote merken.
Van Ethernet zie ik wel meer gebruik gemaakt worden, maar slechts via merk-specifieke protocollen. HD-radar, 3D dieptemeters etc. Ik heb géén vervanging van een boordnetwerk via Ethernet van de grond zien komen. Jij wel?
666 schreef :
De afgelegde afstand calibreert niet mee met de snelheid. Na de laatste update werd de totaal afgelegde afstand eindelijk ook weergegeven.
De dst kan op diverse snelheden gecalibreerd worden. RM ondersteunt dit bijv wel, Navico niet.
Het is inderdaad een gemiste kans van de NMEA orgranisatie om geen generieke calibratie PGN's te definiëren. Bij een Airmar-MFD en hun DST800 kun je wél die 5-punts linearisaties vast leggen, RM heeft die proprietary PGN specificaties blijkbaar wél gekocht van Airmar (en gebruikt). Wel lastig trouwens, omdat de moderne smart-transducers méér en méér kunnen. Refreshrate en filtering instellen bijvoorbeeld, verzin als NMEA organisatie maar eens generieke PGN's die alle huidige en toekomstige functies beschrijven.
Overigens moet ik het eerste NMEA0183 systeem nog tegenkomen wat dit kan. Groot voordeel (als de de calibratie scentences hebt!) van NMEA0183 is natuurlijk wél dat je het via een willekeurige terminalsessie kunt doen, die berichten naar je smart-sensor sturen.
Omdat ik zowel een Airmar windsensor en triducer heb, overweeg ik toch maar hun interface te kopen (zou je eigenlijk moeten kunnen huren-je hebt het slechts één keer nodig) om deze sensoren te tweaken.