Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Maaltijd uit de natuur.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:26 #780923

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10105
Onderwerp over droogvallen is al gestart, maar wat zou het geweldig leuk zijn om je eigen maaljte bij elkaar te sprokkelen op het wad.
Mosselen of zelfs oesters "plukken"? Kokkels?....zijn die lekker?
Makreeltjes vangen of platvis.
Garnalennet achter de boot heb ik al maar dat ding blijft drijven :(
Zeekraal.

Zijn er nog meer ideeën?
Waar te vangen en hoe klaar te maken? Ik zou dolgraag dit soort dingen gaan doen maar mis de kennis en ervaring.

Graag zou ik een ervaringsdeskundige levensgenieter eens een weekje mee hebben aan boord op het wad aankomende zomer.
May sauce be upon you.
Laatst bewerkt: 02 nov 2016 11:28 door Sloe Gin.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:29 #780928

  • Solo
  • Solo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1561
Al weer een paar jaar geleden heb ik een keer een menu samengesteld en op een tochtje in augustus ook daadwerkelijk gegeten.

voorgerecht wilde oesters, geraapt bij platen in de Oosterschelde
Hoofdgerecht een snoekbaars, op weg naar de Oosterschelde gevangen het Hollandsdiep
toe bramen geplukt aan de kant.
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:35 #780930

Denk dat daar genoeg informatie over te vinden is, ook kookboekjes
Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:37 #780934

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 22173
Sloe Gin schreef :
Onderwerp over droogvallen is al gestart, maar wat zou het geweldig leuk zijn om je eigen maaljte bij elkaar te sprokkelen op het wad.

Zijn er nog meer ideeën?

Zeekraalsalade. Moet je wel even de kwelder inlopen. Of het schor, zoals ze dat in Zeeland noemen. De bladen van de Zeeaster (wordt ook wel Lamsoor genoemd) zijn ook goed eetbaar.
Laatst bewerkt: 02 nov 2016 11:40 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:50 #780938

Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:53 #780941

  • Eclips
  • Eclips's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5162
Sloe Gin schreef :
Kokkels?....zijn die lekker?

Heerlijk! In Zuid-Europa wordt er flink betaald voor onze Waddenkokkels. Wij eten bijna standaard kokkels als we onderweg zijn. Ik vind ze lekkerder dan mosselen en je kunt er eigenlijk alles mee doen wat je met andere schelpdieren ook kunt. Bovendien wemelt het van die beestjes op het Wad, dus je hoeft niet bang te zijn dat je de natuur aantast.
Roald

Wat niet goedgekeurd is, is wellicht nooit gekeurd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:57 #780947

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1241
Voor het vissen op het grevelingenmeer heb je een vergunning nodig, op de oosterschelde dan weer niet.

Zijn er eigenlijk regeltjes over wat je waar mag plukken/rapen ?
En waar het wel of niet een goed idee is omwille van vervuiling etc.

PS:
Let ook nog even op met het plukken van lamsoor

quote
De bladeren van de echte lamsoor zijn niet eetbaar. De bladeren van de zeeaster (Aster tripolium) zijn wél eetbaar en worden als groente verkocht en gegeten, onder de naam 'lamsoren'. Doordat beide planten oppervlakkig op elkaar lijken en in hetzelfde biotoop voorkomen is verwarring snel gemaakt.


nl.wikipedia.org/wiki/Lamsoor
nl.wikipedia.org/wiki/Zulte_%28plant%29
The sea transport us, but it also transforms us.
It represents a doorway to the world - and to our innermost selves - open to anyone with the determination and courage to walk through.
Beth A. Leonard
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 11:58 #780948

  • HPV
  • HPV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5954
En er lopen lammetjes genoeg in het Zeeuwse, dus past prima bij de zeekraal en lamsoren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:07 #780951

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 22173
HPV schreef :
En er lopen lammetjes genoeg in het Zeeuwse, dus past prima bij de zeekraal en lamsoren.

Wij waren anderhalve week geleden een dag of 10 in de buurt van de Somme baai. Daar zijn ook nogal uitgestrekte kwelders/schorren, waarop schapen worden geweid. Men verkoop daar agneau de pré-salé. Voorgezouten lamsvlees, bij wijze van spreken..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:10 #780953

  • Peper
  • Peper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3384
In tegenstelling tot Lamsoor, dat is beschermd. Als de politie je betrapt (op de Waddeneilanden in elk geval) ben je de Sjaak! Meer dan €100 boete. Dan is het duur eten.

Wat in elk geval kan is 'bot trappen'.
Je gaat net na laag water naar de rand van de geul. Kies de hellende rand die in de zon ligt (op dat moment) en loop door 'kniediep' water. De aanwezigheid van bot verraadt zich door ineens een 'stofspoor' onder water. Als je daarna goed kijkt (het water moet dan helder genoeg zijn en niet teveel golfslag hebben) kun je soms een 'V' op de grond zien. Vaak is die 'V' grijzig tegen de bruin-gele kleur van het waddenslib.

Dan haal je adem en je tilt langzaam je voet op. Als de bot niet uit zijn 'V' wegstuift, zet je ineens je voet erop. Je zult dan onder je voet de vis voelen spartelen. Nu niet je voet optillen, dan ben je de vis kwijt! Buk om de vis onder je voet vandaan te halen en als je je voet optilt, 'vouw' dan de vis met de zijvinnen omhoog. Dan kan deze er niet meer vandoor gaan. Haal de vis boven water: is het maar een 'postzegeltje' laat hem dan maar weer zwemmen. Het kan ook dat je een 'dweil van een bot' boven haalt! Laat ze dan de olie alvast maar warm maken... Er is niets lekkerder dan verse bot! Ik ruil ze in tegen tong.

Groeten, Peper.
Volg mijn adviezen en raadgevingen NOOIT op!
Ik ben een 'misfit', een 'square peg in a round hole' en een 'wereldverbeteraar' van de ergste soort:
Eentje met een zeilboot en een elektrische buitenboordmotor.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:17 #780956

  • Vlieter1
  • Vlieter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2894
lodewijk stegman schreef :
De bladen van de Zeeaster (wordt ook wel Lamsoor genoemd) zijn ook goed eetbaar.

Zeeaster is niet hetzelfde als lamsoor. Lamsoor is eetbaar, van zeeaster weet ik dat niet.



Zeeaster




Lamsoor
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:21 #780958

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 22173
Peper schreef :
Wat in elk geval kan is 'bot trappen'.

Zie:



Vanaf 15.35: bot vangen met de blote hand..

Tevens een prachtige demonstratie van waarom droogvallen zo leuk is. Een loflied op het zoute getijdewater, zoals er op KTL zoveel te vinden zijn, trouwens.
Laatst bewerkt: 02 nov 2016 12:22 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:24 #780960

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 22173
Vlieter1 schreef :
lodewijk stegman schreef :
De bladen van de Zeeaster (wordt ook wel Lamsoor genoemd) zijn ook goed eetbaar.

Zeeaster is niet hetzelfde als lamsoor. Lamsoor is eetbaar, van zeeaster weet ik dat niet.

Inderdaad, Zeeaster is geen echte Lamsoor, maar hier en daar wordt het wèl zo genoemd.
Wat betreft de eetbaarheid: elders in deze draad (en op internet) wordt gesteld dat èchte Lamsoor juist giftig kan zijn. Ik praat ook maar na wat ik op internet vind, hoor.. In tegenstelling tot Zeekraal heb ik nooit Lamsoor gegeten.
Laatst bewerkt: 02 nov 2016 12:29 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:26 #780964

Vlieter1 schreef :
lodewijk stegman schreef :
De bladen van de Zeeaster (wordt ook wel Lamsoor genoemd) zijn ook goed eetbaar.

Zeeaster is niet hetzelfde als lamsoor. Lamsoor is eetbaar, van zeeaster weet ik dat niet.

Toch heeft Stegman gelijk, nl.wikipedia.org/wiki/Lamsoor
Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:33 #780969

Oesters natuurlijk ook!
Mosselen: heerlijk! Altijd een zakje stegeman mosselkruiden aan boord, want je hebt niet altijd verse groente in de buurt.
Zeekraal: gehakt rullen, op et laatst de zeekraal even meebakken, en dan door de pasta mengen, zalig!
Makreel: Binnen drie uur gerookt en wel op je bordje. Vingers natellen!
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:37 #780972

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1241
Rob Bosman schreef :
Vlieter1 schreef :
lodewijk stegman schreef :
De bladen van de Zeeaster (wordt ook wel Lamsoor genoemd) zijn ook goed eetbaar.

Zeeaster is niet hetzelfde als lamsoor. Lamsoor is eetbaar, van zeeaster weet ik dat niet.

Toch heeft Stegman gelijk, nl.wikipedia.org/wiki/Lamsoor

Met andere woorden, zelf maaltijden uit de natuur halen is niet altijd zonder risico.
Hier is er nog zo eentje trouwens, hoewel dit in ons koud water niet zo direct aan de orde zal zijn
en.wikipedia.org/wiki/Ciguatera
(Maar met de opwarming van de aarde weet je maar nooit :whistle: )
The sea transport us, but it also transforms us.
It represents a doorway to the world - and to our innermost selves - open to anyone with the determination and courage to walk through.
Beth A. Leonard
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:44 #780975

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 22173
iGrf schreef :
Met andere woorden, zelf maaltijden uit de natuur halen is niet altijd zonder risico.

Ja, er is altijd wel iets om bang voor te zijn. De grote kwaal van deze tijd.
Voor wie Zeeaster en echte Lamsoor uit elkaar weet te houden is er niks aan de hand, natuurlijk. En voor je dingen in het wild plukt oriënteer je jezelf een beetje, vanzelfsprekend.
Laatst bewerkt: 02 nov 2016 12:44 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 12:58 #780985

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1241
lodewijk stegman schreef :
iGrf schreef :
Met andere woorden, zelf maaltijden uit de natuur halen is niet altijd zonder risico.

Ja, er is altijd wel iets om bang voor te zijn. De grote kwaal van deze tijd.
Voor wie Zeeaster en echte Lamsoor uit elkaar weet te houden is er niks aan de hand, natuurlijk. En voor je dingen in het wild plukt oriënteer je jezelf een beetje, vanzelfsprekend.

Groot gelijk, het was ook niet mijn bedoeling om mensen bang te maken, enkel erop te wijzen dat je jezelf wel een beetje moet inlezen of op zijn minst wat op de hoogte zijn over wat je doet.

En je weet wat ze over paddenstoelen plukken zeggen :
Ze zijn allemaal eetbaar, sommige wel maar één maal :woohoo:
The sea transport us, but it also transforms us.
It represents a doorway to the world - and to our innermost selves - open to anyone with the determination and courage to walk through.
Beth A. Leonard
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 13:00 #780987

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10105
May sauce be upon you.
Laatst bewerkt: 02 nov 2016 13:04 door Sloe Gin.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 13:14 #780994

  • Vlieter1
  • Vlieter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2894
iGrf schreef :
lodewijk stegman schreef :
iGrf schreef :
Met andere woorden, zelf maaltijden uit de natuur halen is niet altijd zonder risico.

Ja, er is altijd wel iets om bang voor te zijn. De grote kwaal van deze tijd.
Voor wie Zeeaster en echte Lamsoor uit elkaar weet te houden is er niks aan de hand, natuurlijk. En voor je dingen in het wild plukt oriënteer je jezelf een beetje, vanzelfsprekend.

Groot gelijk, het was ook niet mijn bedoeling om mensen bang te maken, enkel erop te wijzen dat je jezelf wel een beetje moet inlezen of op zijn minst wat op de hoogte zijn over wat je doet.

En je weet wat ze over paddenstoelen plukken zeggen :
Ze zijn allemaal eetbaar, sommige wel maar één maal :woohoo:

Toch goed om te lezen, hier was ik dus wel de mist in gegaan (ik heb, net als stegman, wel zeekraal, maar nog nooit lamsoor of zee-aster geproefd).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 13:39 #781005

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10105
Rob Bosman schreef :
Denk dat daar genoeg informatie over te vinden is, ook kookboekjes

Ik denk dat dit hele forum dan ook ineens overbodig is.
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 13:44 #781006

  • Kendu
  • Kendu's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1340
Ik trek hier in Bruinisse regelmatig een maaltje mosselen van de steiger... Lekker hoor!

Grtz!
Heb begrip, geen oordeel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 13:51 #781011

Vlieter1 schreef :
iGrf schreef :
lodewijk stegman schreef :
iGrf schreef :
Met andere woorden, zelf maaltijden uit de natuur halen is niet altijd zonder risico.

Ja, er is altijd wel iets om bang voor te zijn. De grote kwaal van deze tijd.
Voor wie Zeeaster en echte Lamsoor uit elkaar weet te houden is er niks aan de hand, natuurlijk. En voor je dingen in het wild plukt oriënteer je jezelf een beetje, vanzelfsprekend.

Groot gelijk, het was ook niet mijn bedoeling om mensen bang te maken, enkel erop te wijzen dat je jezelf wel een beetje moet inlezen of op zijn minst wat op de hoogte zijn over wat je doet.

En je weet wat ze over paddenstoelen plukken zeggen :
Ze zijn allemaal eetbaar, sommige wel maar één maal :woohoo:

Toch goed om te lezen, hier was ik dus wel de mist in gegaan (ik heb, net als stegman, wel zeekraal, maar nog nooit lamsoor of zee-aster geproefd).

Anders eerst eens proberen door in de super te kopen of bij de visboer.

@Sloe Gin, alleen niet iedereen heeft internet om even een receptje op te zoeken, dan is een kookboekje aan boord toch verrekte handig.
Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 15:00 #781030

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10105
Ah op die scooter.

Recepten kan je ook opslaan op de laptop of tablet natuurlijk.
Allemaal thuis van internet af te plukken.

Ik ben echter redelijk in staat om dingetjes te onthouden en aan boord zal ik het sowieso moeten doen met wat ik bij me heb. Dus receptenboekje vind ik persoonlijk ballast.
Ben alleen benieuwd waar je e.e.a. kan vangen/plukken en hoe. Boekjes geven daar nooit informatie over.
Verhaaltje van peper vond ik bijvoorbeeld erg verhelderend.
In het verleden zelf wel aan "botje trap" gedaan maar zo zien zat ik dus op de verkeerde plek te vissen wat verklaard waarom ik zo weinig platvis tegenkwam.
May sauce be upon you.
Laatst bewerkt: 02 nov 2016 15:02 door Sloe Gin.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Maaltijd uit de natuur. 02 nov 2016 15:08 #781032

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6879
Kendu schreef :
Ik trek hier in Bruinisse regelmatig een maaltje mosselen van de steiger... Lekker hoor!

Grtz!
De steiger van de jachthaven?, waar 90% van de tijd, boten met giftige antifouling tegenaan liggen?
Voor mij niet gelaten hoor, je mag die mosselen allemaal hebben.
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.192 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl