Negatieve druk is helemaal geen klinkklare onzin, en al zeker niet vergelijkbaar met het absolute nulpunt van temperatuur. Druk is een kracht per oppervlak en kan in principe elke waarde aannemen, ik kan aan 1m2 zo hard trekken als ik wil...
Dat heeft weinig met absolute temperatuur nulpunt te maken, dan staan moleculen (vrijwel) stil en stiller dan stil kan niet.
het is (zoals in het filmpje is uitgeled) onzin voor een gas, daar is een perfect vacuum het meeste wat je kan bereiken.
Zoals een (theoretisch) schot waar lucht zonder weerstand van links naar rechts kan, maar niet meer terug, de meest efficient denkbare vacuumpomp voor gas.
Je kan niet 'aan een gas trekken', gewoon alle beschikbare lucht wegnemen is het beste wat je kan doen.
Zodra het geen gas meer is (en de moleculen dus interactie hebben, elkaar aantrekken bv) kan je actief moleculen 'weg trekken'
Als je ipv een colom lucht een staaf ijzer hebt kan je veel meer 'trekkracht' ontwikkelen dan 1 bar (druk is niets meer dan kracht per oppervlakte). Water zit daar tussenin.
Nu, de hypothese van negatieve druk voor watertransport in planten is wel wat onder discussie, maar om het nou als klinklare onzin af te doen..
Zie bv
discovermagazine.com/2003/mar/featscienceof
Je hebt uiteraard gelijk wat je zegt over die 150m lange buis, dat zeggen ze in dat filmpje ook.
Bottom line is dat water 'actief' naar boven getransporteerd wordt, door het naar boven te trekken. Noem het negatieve druk of iets anders.
Groet,
Bas
Yellow Boat schreef :
Filmpje is leuk maar een negatieve druk van 15 atmosfeer ( later heeft hij het over tientallen atm negatieve druk) is natuurlijk klinkklare onzin.Zou net zoiets zijn als een temperatuur onder het absolute nulpunt van -273 graden celcius ( 0 graden kelvin).
De normale druk op aarde is 1 atmosfeer of beter gezegd 1 Bar absoluut . Absoluut vacuum ( 0 Bar absoluut) is de laagst mogelijke druk ( er is dan geen enkel molecuul meer aanwezig in die ruimte) die mogelijk is en dat is dus een "negatieve druk "van 1 atmosfeer.
Misschien begrijp ik de gedachtengang van die man een beetje want als je een 150 meter lange buis zou vullen met water en die aan de bovenkant gesloten rechtop zet zou je kunnen beredeneren dat de druk bovenin -15 atmosfeer is omdat er 150 meter waterkolom aan trekt.
Klopt echter niet, het waterniveau zal gewoon tot ongeveer 10 meter zakken en daarboven staat dan vacuum waardoor het water bovenin gaat koken waardoor er damp gevormd wordt ( nee niet van 100 graden natuurlijk maar van de heersende temeratuur en de daarbij behorende druk). Overigens zal het water aan de bovenkant bevriezen omdat de voor dat verdampen benodigde warmte eraan wordt onttrokken. Dat is ook wat er gebeurt als je op de ISS een glas water naar buiten zou zetten . Het zou wel een beetje koken aan het oppervlak maar vervolgens heel snel bevriezen.
E.e.a. toont wel weer aan dat je niet alles op internet voor zoete koek moet aannemen.( inderdaad , zelfs niet wat ik hier schrijf
![:dry: :dry:](/media/kunena/emoticons/ermm.png)
) Pas als er meerdere (zo veel mogelijk) gelijkluidende berichten te vinden zijn kun je het beginnen te geloven.
Maar laat ik maar niet verder schrijven anders krijg ik nog commentaar van de mods
Hier nog wel een linkje met de juiste informatie:
www.biologielessen.nl/2013-10-...ransport-in-de-plant
Ad