Saeftinghe schreef :
De snelheid DOOR de pijpen is altijd die van het buitenboord water. Staat dus vast, is de opbrengst van de impeller pomp
Dat mag niet te warm worden, anders heb je het ketelsteen probleem alleen maar verplaats naar de warmte wisselaar. Die warmte wisselaar moet dus altijd een zekere overmaat hebben.
De SCHONE koelvloeistof dient altijd OM de pijpen te gaan.
Dat laatste is uiteraard juist maar ook die snelheid ( die veel lastiger is te berekenen en zonder tekeningen van een warmtewisselaar al helemaal niet) bepaalt mede de warmteoverdracht.
Bij die Martec dingen is die snelheid bepaald door de combinatie van het aantal passes door de warmtewisselaar , samen met het circulatiepompje wat ook de snelheid door de motor bepaalt die ook weer belangrijk is voor een goede warmteafvoer en een egale motortemperatuur.Vandaar de vele verschillende types die ze aanbieden.
Bij een tot scheepsmotor omgebouwde automotor is het makkelijk. Daar blijft de circulatiepomp gewoon zitten en komt er een impellerpomp bij die best teveel mag pompen.
Bij het aanpassen van een scheepsmotor met directe koeling ziet dat er toch echt anders uit.
Heelaas hoor je nooit iets van mensen die deze operatie hebben uitgevoerd en in de problemen komen.
Meestal maken alleen degenen die het goed hebben gedaan dat bekend.
![;) ;)](/media/kunena/emoticons/wink.png)
Hoewel... bij de marinisering van de Kubota basismotor voor een ouder type Beta , ik meen de Beta 20 van een jaar of 15 geleden, door Betamarine is er ook wat misgegaan wat leidde tot oververhitting van de motor bij hogere toerentallen en het later op de markt brengen van een alternatieve pomp , compleet met ruimer leidingwerk en een meerpass warmtewisselaar.
En je mag toch aannemen dat die wisten waar ze mee bezig waren.
![:unsure: :unsure:](/media/kunena/emoticons/unsure.png)
Google maar eens op koelproblemen met een Beta diesel.
Vooral veel over te vinden op engelse websites.
Ad