Ik loop toch al een tijdje mee in dat gebied, maar metalen resultaten van smeerolie analyses worden in ppm aangegeven en hebben een onderverdeling in diverse metaal soorten. Het slaat op het monster, de olie dus.
En niet direct op een hoeveelheid in mg. En waarom zou je?
Die milligrammen zou je nl moeten omrekenen en afzetten tegen het gewicht van de metaalsoort die in de motor wordt gebruikt. Juist vanwege de aanwezigheid van ppm's van metaal soort X kan aangegeven worden (door de specialist) of en in welke mate er slijtage is aan een onderdeel.
Naast de ppm voor metalen zijn er uiteraard nog andere stoffen, zoals water, glucol, roet etc die worden vaak wel in massa of volume uitgedrukt (van het oliemonster) Ook visociteit wordt bepaald. Er kan een advies uitkomen dat olie nog goed is en langer gebruikt kan worden, maar dat is voor kleinere motoren niet zo interessant.
In sommige gevallen zelfs een gericht reparatieadvies.
Bij jaarlijks, of twee jaarlijkse analyse, bij ongeveer zelfde aantal draaiuren kan het wel een beeld geven of de slijtage stabiel is of toeneemt. En je hoeft niet te sleutelen.., of te laten sleutelen.
Yellow Boat schreef :
Ilex schreef :
Yellow Boat schreef :
Ja , maar bijv. die 143 ppm ijzer in 3,5 liter is toch echt 500 mg oftewel 0,4 gram ijzer hoor.Tenminste als het inderdaad mg/kg zijn.
![;) ;)](/media/kunena/emoticons/wink.png)
Ad
Kan je uitleggen hoe je daaraan komt? PPM zegt toch niets over de massa, wel?
PPM is inderdaad parts per million en heeft op zich niks met een eenheid te maken.Echter , je moet natuurlijk wel weten aarover je het hebt en daarom betekent dat ook dat je bijv. in dit geval spreekt over milligrammen per kg omdat de eenheden uiteraard over hetzelfde moeten gaan ( in dit geval dus gewicht).
En olie heeft nu eenmaal een s.g. van ongeveer 0,8.
bijv. 10 PPM is dus 10 milligram per kg en het gaat hier om 3,5 liter ottewel 0,8*3,5 kg.Vandaar dat die 10 PPM in één 3,5 liter olievulling geen 10 milligram maar slechts 8 milligram is.
Om het een beetje lastiger te maken wordt echter voor
oplossingen ook vaak milligrammen per liter gebruikt voor PPM. Alleen staat dat er hier niet bij en gebruik ik dus de "juiset"berekening.
En nog weer anders is het bij gassen waar PPM zowel milliliter per M3 kan zijn als Milligram per M3 gas of lucht.En daar kan erg veel verschil in zitten!
Maar in dat eerste geval staat er dan vol PPM en in het tweede geval alleen PPM
De meeste laboratorium analisten geven daarom een concentratie zelden aan in PPM maar doen dat in mg/kg of eventueel mg/ltr.
Ad