Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Koken op zee

Koken op zee 13 mrt 2011 19:59 #182639

  • Acmosa
  • Acmosa's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 108
Hallo,

In juni ga ik als opstapper weer eens proberen aan de overkant te komen. Nu werd gevraagd bij het boodschappen doen rekening te houden met de schipper en niet teveel (liever geen) pasta met rode saus klaar te maken/in te kopen. Nu kan ik goed begrijpen dat je dat op den duur kostbeu wordt.
Daarom vroeg ik mij af. Wat kookt men zoal op volle zee? Wat zijn handige recepten die in een compacte kombuis voor 6 man klaar te maken zijn terwijl je onder 10+ graden over de golven dendert?

Misschien leuk om hier uiteindelijk een lijst met creative, eenvoudige, voedzame en afwisselende recepten te plaatsen.
A continuous movement of something abundant.
Laatst bewerkt: 13 mrt 2011 20:00 door Acmosa.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:01 #182642

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14872
Die vraag sluizen we door naar Werner! Die heeft tenslotte zijn eigen kookhoekje gekregen. ;)
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:07 #182644

aardappelen met ui en worteltjes in 1 pan koken(snelkookpan) en dan stampen
is ook lang houdbaar(ongekookt)
simpel en lekker(vind ik)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:11 #182645

  • Acmosa
  • Acmosa's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 108
Werner is vast niet de enige goede kok op zee :-)
A continuous movement of something abundant.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:20 #182651

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1648
Intruder schreef :
Die vraag sluizen we door naar Werner! Die heeft tenslotte zijn eigen kookhoekje gekregen. ;)

heb het ..kookhoekje.. even naar boven gehaald, om dat ik geen link kan zetten,
er is van alles in te vinden, tot en met chocoladepannekoek,ja ja...
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:21 #182652

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12167
Acmosa schreef :
Werner is vast niet de enige goede kok op zee :-)
Als je een kookhoekje hier hebt ben je niet per definitie een goede kok... :laugh:

Volgens mij is het kookhoekje niet ontstaan vanwege zijn kookkunsten!
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:23 #182654

  • vrotogel
  • vrotogel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2035
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:24 #182656

  • Toxiq
  • Toxiq's Profielfoto
euh....welke overkant ? uk dus een paar recepten, of sla je dat eiland over en zoek je het verder ?

noodles, bami, rijst is prima te koken, als je naar de toko gaat dan heb je daar hele lekkere marinades in potjes, snij er een uitje doorheen, beetje vlees/kip bakken en je hebt een lekkere warme hap

aardapelen zijn lang houdbaar, het is wel ff wat werk om ze te jassen, maar dat lijkt me geen punt.
Ook hier kun je natuurlijk alle kanten mee op, snij een uitje klein, ff bakken met een beetje spek en lekker eten

Aardappelen met capucijnders (blik) lekker met een beetje picalily en een gesneden uitje en even wat opgebakken spek

gerookte spek is vrij lang houdbaar en kan je lekker even wat afsnijden om op te bakken
uien blijven ook lang goed en kan je in vele verschillende gerechten gebruiken, knoflook kan je kant en klaar in potjes krijgen (knoflook pasta) daar zit al zout in, dus dat is makkelijk met koken

dit lijken allemaal dingen die heel bewerkelijk zijn, maar als je aardappelen kookt en ondertussen bijv ff een uitje snijd en/of fruit met wat spek, dan doe je dat in een bakje en kan je daarna een paar blikken groentej verwarmen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:25 #182657

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14872
[Volgens mij is het kookhoekje niet ontstaan vanwege zijn kookkunsten![/quote]

Dat zeg je verkeerd: Het kookhoekje is ontstaan door het niet aanwezig zijn van zijn kookkunsten. (die nu bijgespijkerd zijn) :)
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:34 #182662

  • Acmosa
  • Acmosa's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 108
Eerlijk gezegd, kon ik niets vinden onder zoeken op eten/koken vandaar mijn vraag.
En ik ga proberen in de uk te belanden. Scheveningen - southwold. 2 jaar terug ben ik in Duinkerken beland. Dit jaar moet het lukken :)
A continuous movement of something abundant.
Laatst bewerkt: 13 mrt 2011 20:35 door Acmosa.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:35 #182663

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1648
kijk..

had maar een.. grote stressfactoor.. tijdens het varen ,dat was het kooken..
en heb nu nog maar een kleine stressfactoor.. tijdens het varen,..koken..

er is dank jullie aller meedewerking vooruitgang bij mij geboekt..
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 20:40 #182667

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14872
Acmosa schreef :
Eerlijk gezegd, kon ik niets vinden onder zoeken op eten/koken vandaar mijn vraag.
En ik ga proberen in de uk te belanden. Scheveningen - southwold. 2 jaar terug ben ik in Duinkerken beland. Dit jaar moet het lukken :)

Anton, de meeste mensen doen de overtocht naar Engeland 's-nachts. Ga jij dat overdag doen?
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 21:03 #182675

  • nardus
  • nardus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6023
Knakworst in gebakken broodjes: hotdogs !
Heb je geen borden nodig.. Nog iemand een hotdog? ..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 22:38 #182689

  • Palomine
  • Palomine's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5163
Scheveningen-Southwold heb je aan 1 warme maaltijd wel genoeg. Die kun je ook heel goed klaarmaken vlak voor vertrek, dan hoef je hem op zee alleen maar op te warmen en daar leent een stevig 1 pans gerecht waar voldoende vocht in zit zoals chiliconcarne zich uitstekend voor.

Grt, Michiel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 13 mrt 2011 22:58 #182692

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Ik kook aan boord altijd. Als ik onderweg op zee moet gaan koken, dan probeer ik rekening te houden met de verwachte omstandigheden. Op een rustig zeetje kan ik wat meer in de kombuis doen dan bij ZW 5 voor de Maasmond, als de macaroni voornamelijk naast in plaats van in de kookpan belandt.

Ik heb dan ook meestal meer dan 1 maaltijd bij me en kijk ter plekke wat ik ga koken.

Moet het gezien de omstandigheden makkelijk? 1 pan pasta en 1 pan saus kan goed, maar voor de afwisseling is rijst ook een goeie. Zit je meteen in de indo-hoek qua smaakjes met meestal licht verteerbare maaltijden -> handig op zee. Ik moet er zelf niet aan denken om aardappelen te schillen als het buiswater om de oren vliegt, en ik vind de kooktijd van die krengen ook veel te lang -> aardappelpuree mee.

Als ik dit zo teruglees denk ik: gewoon weer even de studentenhap-recepten van tig jaren terug boventoveren en je hebt een boordreceptenboek!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 03:49 #182697

pantaleimon schreef :
aardappelen met ui en worteltjes in 1 pan koken(snelkookpan) en dan stampen
is ook lang houdbaar(ongekookt)
simpel en lekker(vind ik)
En als variatie:
Bovenstaande in blokjes roerbakken, lekker kruiden met kerrie en ketoembar. Restjes vlees erdoor, bijvoorbeeld knakworstjes, of stukjes gehakt(bal). Dan heet het ineens een potje Avernakø
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Laatst bewerkt: 14 mrt 2011 05:41 door It Paradyske.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 05:22 #182698

  • Acmosa
  • Acmosa's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 108
Studente hap..... Ik woonde samen met een student die koken als hobby had. Daar varieerde onze maaltijd van chilli tot kwartel. :)

Wat de vertrektijd weet ik het niet. Ik vaar met zeezeilschool scheveningen mee. Daar zeiden ze dat het 's nachts, maar ook 's ochtends vroeg kon zijn.

Toch is de studenten hap een goed idee.
Ik zat zelf te denken aan een stevige stoofpot van te voren klaar maken en dan opwarmen, met rijst of aardappelen.
A continuous movement of something abundant.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 07:42 #182715

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Vergeet erwtensoep niet. Voor sommigen misschien vreemd voor in de zomer maar kan echt heerlijk zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 08:09 #182722

  • sigdock
  • sigdock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2793
Naast rijst en aardappels: kijk ook eens naar couscous, het toppunt van simpelheid.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 10:06 #182740

  • matoren
  • matoren's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 267
voorbereidende maaltijden in de koeling en op zee in de
oven doen.

pizza, lasagne,eigengemaakte dingen etc
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 10:30 #182746

  • web
  • web's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5620
Laten we de concrete recepten in Werner's kookhoekje verzamelen, anders hebben we straks twee receptendraadjes.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 10:51 #182755

  • trotti
  • trotti's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7773
Let wel op met dingen in de oven klaar maken!

op het moment dat je de deur van de over open doet kantelt de oven iets naar voren waardoor de overschaal met lasagna er zo uit zichzelf uit komt schuiven!

En die is heet, dus PAS OP!

Groeten,
Johnnie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 12:59 #182793

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Wij hielden vroeger ook van alles warm in grote RVS thermoskannen, van soep tot pasta (macaroni gaat beter dan spaghetti, die sliertjes plakken zo aan de wand vd fles). Laat de bruine bonen verder AUB gewoon in het schap liggen, die zijn niet goed voor het binnenklimaat van de slaapzakken...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 13:02 #182794

ja, maar bruine bonen en erwten soep is wel weer ideaal voor windstil weer. raket aan drijving. wel neus knijpers mee nemen. :evil:
dat ik een pokerface nodig had om de zin van het zijn weer te ontdekken......

ZF-Team, 08-04-2014: De boot van sietse-ten is teruggevonden op zee maar zonder hem aan boord. R.I.P.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Koken op zee 14 mrt 2011 14:41 #182818

  • Sobat
  • Sobat's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 276
Ik vond ook nog een recept, misschien is het wat voor je.

Benodigdheden: een wilde eend van ca. 5 kg
2 flessen schotse whisky, spekreepjes, olijfolie.
Bereidingswijze:
De wilde eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout,
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden,
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky,
De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven,
De wilde eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken,
Het tweede glas whisky opdrinken en de wilde eend in de oven zetten,
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glazen vullen met whisky,
De glazen opdrinken en de scherven van et eeiste glaz oplaapen, nog een halff glaz insjenke en opdlinke, Na een halff uui de oven opedoen om deend te sjekken, Blantwondesalf in de padkamer gaanaale en op de bovenkant van de linkerhantoen, Dan de ove nen skop geve, 2 glaze whiski insjenke en t middeste glaz leeg dlinke, De ove opedoen naadat tet eeste glaz leeggis en de sjotel vastpakke, De blantwonde-zalf op de binnekand van de regte han toen en deent oprape, Deent noggis oprape em metten nantdoek de bwanntwondesalv van deent vege, Ze hande ontvette met viskey en de tube ssalf veeroprape, Tkapotte glazz opvege en deent terug in de hove toen, Deent oprapen en dove eers opedoen, De twwiede flez biski opedoen en overeindzette, Opstaan van de vjoer ent vetspek ondrde kas skoppe, Noggis opstaan van de vjoer en tochma blijve zitte, De bles op de grondzette, Uide bles dlinke wande glaze sijn op of kapot, Denove afzette, deooge sluit en omvalle.
Volksboot 480
Neptun 22
Beneteau First 30
Rondje(gelopen op)Helgoland
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.185 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl