Bauke Dufour schreef :
Tony,
Dank voor je commentaar. Het is niet de eerste keer dat ik wat aan je adviezen heb gehad.
Die gelcoat verwijderen lijkt mij een lastige klus. Ieg eentje waar ik mij weinig bij voorstellen kan, schuur je dat weg? Of gebruik je daar zo'n Multi tool frees voor? Bij de kuip zie ik op meerdere plekken dat de gelcoat sterk gecraquleerd is, en het lijkt zelfs overgeschilderd te zijn. Ik denk er dan ook serieus aan om het dek in zijn geheel over te schilderen. Wat als voordeel heeft dat je altijd de goede kleur overal te zien krijgt. Maar dan moet misschien wel overal eerst de oude gelcoat weg en dan nieuwe er op ofzo. Ik wil wel een nieuw ogende boot maar niet tegen elke prijs.
Volgens mij kan er altijd buiten via het dek op een andere plaats water inwateren dan waar het aan de binnenkant er uit komt. het kan ongezien een hele weg afleggen door het balsahout of tussen de lagen door. 1 ding weet ik zeker het komt vrij hoog binnen.
Nieuwe polyster matjes aanbrengen op de plekken op de foto's is dus niet nodig, alleen nieuwe gelcoat?
1) Bauke daar is dit forum voor, om elkaar met raad en daad bij te staan. Ik heb ook al dikwijls goede hulp gehad van dit forum.
2) Gelcoat is makkelijk te verwijderen met : 2 een oude houtbeitel, een multitool, een boormachine met boorfrees, en de laatste stukjes met schuurpapier. De bedoeling is terug op het polyester uit te komen. ( niet erin ). Dan opschuren en ontvetten. ( ik gebruik aceton, maar anderen zeggen steeds dat dit geen goed idee is ? Het werkt bij mij wel . ) Even goed laten drogen, en dan een laag topcoat erover. Zelfs al is het niet de juiste kleur, het is waterbestendig, wat polyester niet is, en zorgt ervoor dat alles weer op dezelfde hoogte komt. Daarna het teveel aan topcoat en oneffenheden wegschuren, eventueel polijsten.
Dan eventueel een laag extra verf.
3) Ja water zoekt zijn weg, en het is onvoorstelbaar waar het eruit komt t.o.v. waar het erin gaat.
Bij Dufour 2800 en 29 die lijken erg op elkaar en zijn van dezelfde periode, zijn de zwakke plekken: De handreling ( de boorgaten waardoor de vijzen gaan waar de reling mee vastzit.
De dekdoorvoeren van de bekabeling. De gaten van de wantputtings. En de andere gaten van dekbeslag zoals genuarails en plaatsen van geleiders en blokken.
Erg lastig door de dubbele schil. Eventueel lekken proberen te lokaliseren door kleurstof in het water te mengen dat je op verdachte plekken aanbrengt.
Veel succes.