Frederik65 schreef :
Een wat lagere spoed maakt niet opeens een werkschroef. Een werkschroef draait op lagere toeren (andere overbrenging), heeft een grotere diameter en meer blad-oppervlak.
Als je meer stuwkracht wilt moet je ook meer blad-oppervlak hebben. Voor efficiëntie moet je een grotere diameter hebben. Die twee factoren leiden tot een lager toerental.
Met een kleinere spoed en meer schroeftoeren krijg je ook meer stuwkracht maar dit is vrij beperkt en niet efficiënt. Dit is echter wel de weg die ingeslagen wordt voor eencilinder buitenboordmotoren op zware boten omdat het voor de fabrikant niet rendabel is om een nieuw staartstuk te ontwerpen voor deze markt.
Mja.
Je kan je hier eigen, hoogstpersoonlijke definitie definitie geven van een werkschroef, maar waar het in feite over gaat is dat de spoed van de schroef wordt afgestemd op het gegeven dat de motor een boot moet voortstuwen die niet sneller kan varen dan zijn eigen rompsnelheid.
De meeste schroeven die standaard op buitenboordmotoren zitten, zijn afgestemd op gebruik met snelvarende (planerende) boten, die ook snel kunnen accelereren. In zo'n geval heeft de standaardschroef weinig last van cavitatie. Bij cavitatie slaat de schroef vooral luchtbellen en wordt te weinig energie omgezet in voorststuwing. Een zware, waterverplaatsende boot komt met een standaardschroef te langzaam op snelheid, juist vanwege die cavitatie, die bij een waterverplaatser pas geheel of gedeeltelijk verdwijnt als de boot op kruissnelheid komt.
Een schroef met een kleinere spoed is daardoor veel geschikter voor een zware boot die niet snel kan accelereren. Maar omdat er weinig cavitatie optreedt komt een waterverplaatser met een schroef met kleinere spoed wel eerder op snelheid! In de achteruit werkt dit nog sterker. De schroef met een kleine spoed remt de boot beter af en brengt hem eerder op snelheid achteruit.
Schroeffabrikanten snappen ook dat schroeven met kleine spoed een andere bladvorm nodig hebben; breder en meer symmetrisch van vorm. Daar heb je dat grotere bladoppervlak dat je zelf ook noemt. Kijk naar de eerder hier getoonde plaatjes (met de bemerking dat genoemde spoed niet past bij de schroef op de foto, zoals eerder opgemerkt).
Je verhaal over lagere toeren gaat bij buitenboordmotoren niet op. Buitenboordmotoren hebben een heel andere verhouding tussen toerental en vermogen dan diesel-inbouwmotoren. De cylinderinhoud is in vergelijking met het vermogen ook veel kleiner. Een inbouwdiesel van 8 pk heeft al snel een cylinderinhoud van 400 cc, terwijl een bbm die hetzelfde vermogen kan leveren, meestal niet meer dan 250 cc heeft. Een bbm moet dus altijd een flink toerental draaien om het maximale vermogen te halen en heeft daarbij minder koppel dan een diesel met hetzelfde aantal pk's
Kortom: de schroef zoals Keeszeiler hem beschrijft, is de optimale schroef voor een 6 pk bbm achter een waterverplaatsende boot van 1000-1500 kg. Meer werkschroef wordt het niet.