Dank voor alle reacties! Meer dan ik had verwacht!
lodewijk stegman schreef :
BjornBrand schreef :
We hebben Koningsdag op de grachten zonder botsingen overleefd, maar u kunt zich indenken dat manoeuvreren met deze schuit met een klein roerblad, grote werkschroef (en zonder boegschroef) hard werken is.
Overleefd? Ik zou denken dat het juist een prima dag was om even te oefenen. Zelfs op de radio wist men te melden dat er bijna niemand op het water was in Amsterdam.
Is het mogelijk om de verstelbare schroef/spoed te vervangen voor een keerkoppeling, met behoud van de motor? Ik heb namelijk gelezen dat de Sabb 2G met keerkoppeling of met verstelbare schroef is geleverd.
Het was erg rustig, maar op sommige nauwe stukken is het toch een levende mega sjoelbak om onder de brug door te komen. En als je dan van achter wordt aangevaren/geduwd corrigeer je dat niet eenvoudig. Heb niet dwars gelegen, maar 't was ook niet zo easy dat ik net als mijn 30 opvarende lekker mee kon hossen
lodewijk stegman schreef :
douwe schreef :
Het manouevreren met een verstelbare schroef is niet moeilijker dan met een keerkoppeling.
Daarom hebben veel grote schepen een verstelbare schroef.
Het is juist de combinatie tussen de Sabb en de verstelbare schroef die het allemaal toch wat minder snel en puntig maakt dan manoeuvreren met een moderne diesel en een verstelbare schroef.
het verstellen van de schroef kan pas bij een niet te hoog toerental. Het gas moet dus dicht, daarna moet de schroef worden versteld en vervolgens kan weer gas worden gegeven. Omdat de meeste (alle?) Sabbs zijn voorzien van een flink vliegwiel, daalt het toerental van de motor maar langzaam en bij gasgeven pikt het even langzaam weer op.
Even snel voor- en achteruit schakelen is er dus niet bij. In het gekkenhuis dat de Amsterdamse grachten meestal zijn op Koningsdag kom je dus snel in de problemen.
Ik heb zelf jaren meegevaren op een zeilboot waar een Sabb met een keerschroef in stond, dus ik begrijp het probleem van TS wel..
Aan de andere kant: het probleem van het vliegwiel blijf je houden; ook met een keerkoppeling. Die kun je ook niet van voor naar achteruit schakelen zonder het toerental te laten zakken.. De echte oplossing is dus eigenlijk een andere motor..
Het probleem met het gewicht (en traagheid) van het vliegwiel is mij bekend. Als ik langzaam het gas terug kan draaien en vervolgens in zn achteruit kan "klikken" is dat al een hele verbetering ten opzichte; 1. van toeren laten zaken, 2. koppeling in, 3. achteruit inschakelen, 4. koppeling op laten komen, 5. toerental verhogen.. En er moet in de tussentijd ook nog gestuurd worden
Aan de andere kant, als ik toch zo'n ingrijpende verandering doorvoer, doe het dan goed en knal er een modernere motor in. Hier hangt echter wel een ander prijskaartje aan..
douwe schreef :
Op de grote schepen wordt vaak met een hoog toerental gemanoeuvreerd,zonder toerental omlaag te brengen tijdens overgaan van voor- naar achteruit.
Dus TS vast toerental en alleen met de verstelhandel manouevreren.
Snelheid is ook altijd aan te passen omdat de schroefbladen traploos in elke stand gezet kunnen worden.
De regulateur op de brandstofpomp zorgt ervoor dat het ingestelde toerental gehandhaafd blijft
De gashendel (toerental) staat eigenlijk nooit verder dan stationair/verhoogd stationair. Anders loopt ie (voor de grachten) al snel te vlot. Manouvreren gaat dus ook op constant (laag) toerental. Ik kan de schroefbladen echter niet verstellen zonder koppeling (dus zonder dat de as draait). De kracht die er dan op staat is gewoon te groot, of lopen de schroefbladen te stroef.
Nou moet ik zeggen dat ik de sloep wel aardig onder de knie heb. Ik kan goed inschatten wat hij doet en ook het steken bij sommige bochten heb ik aardig onder de knie, maar zoals je ziet vaart mijn vriendin er soms ook mee