Voor de weerfreaks....
In de Meteorologica van december een verhaal van 4 pagina's over een foutje in Harmonie (het nieuwste weermodel). Het maakt goed duidelijk hoe ingewikkeld zo'n model tegenwoordig is......
Het begint met de vaststelling dat in juli 2015 Harmonie een wat te hoge maximum-temperatuur voorspelt als het erg warm wordt: de voorspelling voor de Veluwe was 40 graden Celsius, en het werd 'maar' 38 graden. Klein foutje, maar toch......
Enig zoeken in de modeluitvoer leerde dat Harmonie ook een erg lage Latente Warmteflux voorspelde. Dat is de warmte (van de zonnestraling) die gebruikt wordt om water te laten verdampen, uit de bodem, uit planten, uit wateroppervlakten. De daarvoor gebruikte zonnestraling maakt het niet (voelbaar) warmer, er gaat alleen veel waterdamp de lucht in.
Als die Latente Warmteflux laag is (er is weinig te verdampen) wordt wél alle zonnestraling voor echte opwarming (Voelbare Warmteflux) gebruikt. En dat deed Harmonie dus, vandaar die 40 graden.
De verhouding tussen Voelbare en Latente Warmteflux heet de Bowen Ratio, B.
Dat is dus Voelbare Warmteflux gedeeld door Latente Warmteflux.
In woestijnen en steden (beide weinig te verdampen) is die B > 1. In groen Nederland ligt B tussen de 0,3 en max 1: eerst flink verdampen, en als dat klaar is dan pas sneller opwarmen.....
Deze Bowen Ratio bleek in Harmonie te hoog berekend te worden, vooral door een te laag berekende verdamping. Die verdamping wordt berekend als een combinatie van twee soorten:
- directe verdamping uit de bovenste 1 cm van de bodem en
- evapotranspiratie: verdamping uit bladeren, van water dat door de wortels van bomen en planten is opgehaald. Daarvoor zitten er in Harmonie gegevens van de vegetatie van elk gebied, met elk een eigen worteldiepte, gemiddeld ca 1 meter diep.
De verdamping uit de vegetatie is verreweg het grootst van de twee.
De bodemsoort speelt ook mee: klei houdt veel meer water vast dan zand, bijvoorbeeld. Harmonie berekent de hoeveelheid Beschikbaar Bodemvocht op basis van de grondsoort en de worteldiepte van de aanwezige vegetatie. Hoe dieper de wortels, hoe meer de vegetatie kan opnemen en verdampen. Hoe meer klei, hoe meer water er vastgehouden wordt, etc.
In Harmonie zit ook per gebied de LAI: Leaf Area Index. Dat is de hoeveelheid bladoppervlak per oppervlakte bodem, dus m2 blad per m2 grond. Hogere LAI, meer verdamping.
Die LAI nu is van het seizoen afhankelijk. In de winter zal de LAI erg laag zijn, kale bomen. Ergens in het voorjaar gaat hij weer omhoog. De LAI wordt in Harmonie elke 10 dagen handmatig aangepast, aan de hand van ervaringscijfers. Dat staat in de gebruiksaanwijzing, zeg maar.
En toen bleek dat die LAI wel wat snel omhoog ging, zeker in een koud voorjaar (2015) té snel. De waarden uit de gebruiksaanwijzing kwamen niet overeen met de blaadjes aan de bomen. Maar met die te hoge LAI (veel blaadjes) berekent Harmonie een te hoge evapotranspiratie: teveel verdamping. Dat geeft vervolgens te lage temperatuurvoorspellingen: dat water wordt niet allemaal verdampt want die blaadjes zijn er niet allemaal, dus de echte warmte (Voelbare Warmteflux) zal hoger zijn. Ook worden te snel buien (onweer) voorspeld, met al dat berekende vocht in de lucht.
Dan komt het feedbacksysteem rond Harmonie in werking: de gemeten temperaturen blijken hoger dan de voorspelde, dus er moet wat bijgesteld worden in de uitgangssituaties. In dit geval stelt de feedback de hoeveelheid vocht in de bodem naar beneden bij (er is immers minder verdampt dan was voorspeld, dus er zal wel minder aanwezig zijn geweest). En dan gaat er bij de volgende voorspellingen weer wat mis: de verdamping wordt te laag voorspeld want er lijkt minder water in de bodem te zitten, en de temperaturen worden te hoog voorspeld......
Dat wordt dus nu in Harmonie verbeterd. Tevens wordt meegenomen dat de LAI (die blaadjes per m2) niet overal even snel omhoog gaat in het voorjaar. Dat is afhankelijk van noord of zuid in Europa (temperatuur), en ook van hoogte (temperatuur).
Had u niet gedacht he!