Joos schreef :
Hallo,
Ik ben bezig de elektrische installatie aan boord van onze recent aangekochte Dufour 35 'Orion' te vernieuwen. Hiervoor heb ik het prima boek 'Elektriciteit aan Boord' aangeschaft.
Met de info uit dit boek en diverse andere bronnen (o.a. contact met leveranciers accu's en acculader) heeft het 12 volt systeem inmiddels vorm gekregen en alle onderdelen zijn daarvoor binnen. Binnenkort begin ik met de aansluiting daarvan.
Nu is het 230 volt systeem aan de beurt. Dit is vrij eenvoudig, het is: walstroomaansluiting, boiler, acculader en een aantal (4) wandcontactdozen in de kajuit. Meer moet het ook voorlopig niet worden.
Het geheel lijkt me allemaal vrij duidelijk, maar er is één ding waar ik, ook na vragen aan diverse bronnen, niet uitkom. Het gaat dan om de polariteit van de aardlekschakelaar.
Punt is: ik weet dat een walstroomaansluiting beschouwd moet worden als een ongepolariseerde stroombron. Dit omdat je er niet op kan rekenen dat de stroomtoevoer in alle havens conform de normen is aangesloten. Het kan dan dus zomaar zo zijn dat de Nul en de Fase draden verwisseld zijn. Daarom zijn dubbelpolige zekeringsautomaten nodig.
Volgens het boek is een niet-gepolariseerd systeem zeker mogelijk, mits gebruik gemaakt word van dubbelpolige zekeringsautomaten en aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar is echter (volgens een elektricien die ik belde) altijd gepolariseerd. Dat wil zeggen: het apparaat werkt niet als je de fasedraad op de nul aansluiting(en) zou aansluiten en andersom. Maar ik heb geen zekerheid over de fase en de nuldraad, omdat de bron ongepolariseerd is. Help!
Ik weet de ideale oplossing, namelijk het toepassen van een scheidingstransformator, maar door én de kosten, én de ruimte, heeft dat nou niet bepaald de voorkeur.
Het toepassen van een aardlekschakelaar heeft m.i. geen enkele zin als je niet van de werking ervan kunt uitgaan. Integendeel, je creëert schijnveiligheid.
Volgens mijn boerenverstand (maar ik ben zéker geen expert op dit gebied), 'ziet' een aardlekschakelaar een verschil in stroomsterkte tussen de fasedraad en de nuldraad, dus maakt het ook niet uit of dat verschil positief (juist gepolariseerd) of negatief (onjuist gepolariseerd) is. Maar die elektricien (naar ik aanneem wél een expert) zegt dat dit niet klopt. En hij had ook geen oplossing voor dit probleem.
Heeft één van jullie advies?
Bij ons is de walaansluiting wisselstroom.
Dus hoe de aardlekschakelaar daar iets van polariteit moet gaan in ontdekken zie ik niet.
Vraag hetzelfde eens aan een andere elektricien ? ( zonder de uitleg van de vorige te vermelden ).
Of probeer eens iemand te vinden die les elektriciteit geeft.
En probeer eens uit te vissen waarom het niet zou werken.
Volgens de uitleg hier
Aardlekschakelaar, zie ik niet in waarom de aardlekschakelaar niet zou werken indien de nul en de fase gedraaid zijn.