Het voordeel is dan weer dat je bronzen afsluiters soms goed blank blijven.
Een sinterbronzen plaat is door en door gesinterd, als je je mond er op zet, kan je er gewoon doorheen ademen. Dikte is 10mm.
De aansluit bouten zijn altijd 2x 8mm of dikker, dus 4-6 is nonsens!
Ik waarschuw altijd heel erg voor "handige Harries" m.b.t. SWSB die voor de 10.000e keer weer het wiel proberen uit te vinden. We hebben vaak schades gezien als gevolg van advies van dit soort lieden. (wheelventers)
Met radio aarde is het zaak dat het een elektrisch "schone" aarde betreft. Dit houdt in dat er beslist geen ander toestel verbonden mag zijn met de aardplaat dan de antennetuner. Bij een goede installatie wordt en hoeft de zender nooit verbonden te worden. dat willen al die haries wel, maar begrijpen dan gelijk niet waarom dat dan is (en fout is).
Als er op je afsluiters meerdere systemen aangesloten zitten dan kunnen allerlei stroompje die daar vlieen storingen veroorzaken in je ontvanger als ruis en kraak. met namen van geaarde omvormers en motorblokken met ladende dynamo's.
Ook zou je ongewenste vereffenings stroompjes kunnen krijgen, die zich effect kunnen hebben op de mechanische staat van de afsluiters.
Als je dus alle afsluiters gaat verbinden met altijd te dun draad naar de zender, kan de impedantie dermate hoger worden, dat je mooie netwerk niet direct meer gezien wordt als keiharde aarde.
Je streeft er naar om de aardverbindingen altijd zo kort mogelijke te maken met een zo laag mogelijke impedantie. Je probeert dus altijd onder b.v. een 1/2 golf lengte van de hoogste frequentie te blijven. 30Mhz = 10 meter / 4 = 2,5 meter. In de praktijk gingen we tot 3 meter en soms zijn grotere lengten te doen, mits je de juiste wijze toepast.
Hierdor moet de aardplaat dus altijd dicht of direct onder de antennetuner. Aangezien de antennetuner dicht onder de antenne hangt, vaak achterin, zit de aardplaat dus daar ook.
Bij alu en stalen schepen gebruik je nooit een aardplaat, de romp is al de aller beste aardplaat ooit.
Er zijn natuurlijk heel wat meer alternatieve oplossingen, maar werken vaak veel slechter.
De enige manier om dit vast te stellen is de aardstroom meten tot 30 Mhz en een veldsterkte meter.
In april ga ik het verschil meten tussen een aardplaat en een KISS groundsnake.
Voorlopig is de stand nog 600 tegen 1 voor de aardplaat. In de afgelopen 16 jaar heb ik altijd een werkingsgarantie durven gegeven, als enigste in de wereld, maar wel gebaseerd op een aarplaat op metalen romp.
Wat je dus beslist nooit wilt is dat de aardstromen een andere weg gaan zoeken door je elektrisch systeem. Een goede centrale schone radio-aarde helpt daar enorm bij, de rest doen de ferrietklemmen.
Die mensen van de F cursus hebben waarschijnlijk ruim onvoldoende ervaring op schepen. Het verschil zit vooral tussen de mensen die denken hoe het werkt en die meten hoe het werkt.