Er zit inderdaad een hoop bagger tussen de industrie machines, sommige zijn compleet uitgewoond en de onderdelen rammelen in hun behuizingen van de slijtage. Daar kun je aan afstellen wat je wilt, maar die zijn gewoon op.
De brother kan zo te zien alleen maar rechtuit stikken en is dus niet wat je zoekt.
Ik heb zelf recent een nieuwe machine gekocht via Sieck, die hebben licenties van Adler overgenomen welke nu in china onder toezicht nieuwe machines produceren. Ik heb gegokt dat het knappe kwaliteit is aangezien het 50% in nieuwprijs scheelt. Nu na een jaartje en enkele flinke zeilreparaties op zeilen van 40-80 vierkante meter lijkt het ding toch net zo goed als een originele Adler te zijn.
Sieck verkoopt ook gebruikte machines, zoiets als deze zou wat voor je kunnen zijn. Nette prijs voor een machine die gegarandeerd word:
www.sieck.de/en/machines/sewin...chines/details/1130/ komt nog wel vracht bij vanuit Duitsland, maar als je geen haast hebt is dat ook niet heel erg duur.
Een oliebad machine ben ik niet heel erg enthauiast van, is veel moeilijker schoon te houden. Ik heb er hier ook eentje staan als rechtuit machine, maar dan van Pfaff ipv brother, ik val nu telkens terug naar mijn namaak Adler, zelfs als ik alleen maar rechtuit hoef te stikken.
Er zijn natuurlijk ook nog meer naaimachine handelaren in Nederland. Ik heb ook goede ervaringen met van der A in Amsterdam.
Reparateurs bestaan er ook, maar voor de voorrij kosten en het uurloon voor zomaar een paar uur en dan nog wat onderdelen erbij koop je ook een gebruikte machine zoals hierboven.
Je kunt natuurlijk ook van een particulier kopen en dan de machine flink aan de tand voelen. Neem wat werkjes mee en vraag of je het mag proberen op de machine die je wilt kopen. Ga naar maximale dikte die de machine nog naaien kan, zet de steek op de maximale breedte en ga redelijk snel door je werk heen. Als de naaimachine dat foutloos en zonder haperen doet kun je er voorzichtig vanuit gaan dat de machine goed werkt. Draadbreuk telt dan even niet mee als haperen, de naald word namelijk warm als je deze test doet en smelt de draad door. Voor het grotere werk op een zeilmakerij gebruik je daarom ook naaldkoelers, maar dat is niet van toepassing voor wat jij wilt doen.