van :
www.vaarbewijs.nl/buitenland.htmlan
Frankrijk
Voor een boot korter dan 20 meter met een motor van meer dan 4,5 kW, oftewel vanaf 6 pk, is een Vaarbewijs verplicht.
Op de rivieren, de binnenmeren en de kanalen is Vaarbewijs I samen met het ICC (internationaal Vaarbewijs for inland waters) voldoende. Als u in Nederland geslaagd bent voor het examen Vaarbewijs I, krijgt u automatisch het ICC erbij.
Aan de kust is Vaarbewijs II samen met het ICC for inland and coastal waters verplicht. Dit krijgt u automatisch na het behalen van Vaarbewijs II. Vaarbewijs II = examen Vaarbewijs I + examen Vaarbewijs II.
Binnen 300 meter uit de kust mag u niet harder dan 5 knopen (9,2 kilometer per uur).
Een zwemgebied wordt met gele stompe tonnen aangeven. Daar mag u nooit varen.
In een haven mag u niet harder varen dan 3 knopen (5,5 kilometer per uur).
U moet in ieder geval aan boord hebben:
CE-goedgekeurde reddingvesten voor iedere persoon aan boord
een vaste emmer (niet van rubber) van minimaal 7 liter inhoud met lijn bevestigd
verbandtrommel/medicijnkast met isoleerdeken (bij onderkoeling of verbranding)
dodemanskoord
twee trossen die langer dan de lengte van het schip zijn, maar ten minste 5 meter lang
bootshaak (pikhaak)
brandblusser
CE-goedgekeurde reddingsboei met werplijn van ten minste 10 meter
anker
waterdichte zaklamp
kompas
misthoorn
3 rode handstakellichten als noodsignaal
boot tot 8 meter moet 2 roeiriemen of peddel aan boord hebben
boot tot 5 meter lengte een hoosvat met een lijn aan de boot vastgemaakt
op een rubberboot een opblaaspomp
Op binnenwateren die beheerd worden door de VNT (Voies Navigables de France) moet u een vaarvignet hebben. Dit vignet kan op diverse plaatsen gekocht worden. De tarieven zijn afhankelijk van de verblijfsduur en de afmetingen van het schip. Met de opbrengsten worden diverse voorzieningen voor watertoeristen gerealiseerd.
Op de Franse binnenwateren moet u een ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen) hebben. ICP-aanvragen kunt u doen via watersporters.
België
Op de Belgische
binnenwateren geldt dezelfde vaarbewijsregeling als in Nederland. België erkent het Nederlandse Vaarbewijs.
In Vlaanderen is een waterwegenvignet verplicht. Deze verplichting geldt niet voor de Grensleie, de Gemeenschappelijke Maas, de Maasplassen en de zeehavens tot de eerste sluis. Op de Beneden-Zeeschelde is eveneens geen waterwegenvignet nodig.
Zo kan van de kust tot aan de haven van Antwerpen zonder waterwegenvignet gevaren worden.
De vaartuigen met een lengte van 6 meter of korter en die niet met grote snelheid varen, zijn vrijgesteld van een vaarvergunning.
Het waterwegenvignet is bij de eerste sluis te koop en daarmee kunt u gebruik maken van alle Vlaamse waterwegen. Het vignet moet op de achtersteven aan bakboord worden vastgeplakt. Verkooppunten van het vaarvignet vindt u op de website van Waterrecreatie.be.
Aan boord moet u het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen van het koninkrijk België hebben. Dit reglement is opgenomen in de Nederlandse Wateralmanak deel I. Op de Beneden Zee - Schelde is vanaf de Nederlands - Belgische grens tot de sluizen in Antwerpse haven (Royerssluis, Kattendijksluis) het scheepvaartreglement voor de beneden - Zeeschelde van kracht.
Motorvaartuigen (dus ook zeilers op motor) op de binnenwateren met een romplengte van meer dan 7 meter moeten over een marifooninstallatie beschikken. Iedereen die een marifoon aan boord heeft moet voor het toestel over het registratiebewijs en een bedieningscertificaat voor het gebruik ervan beschikken.
Het is noodzakelijk om een Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP) mee te nemen. Dit is een eigendomsbewijs. Het registratiebewijs voor snelle motorboten wordt ook geaccepteerd.
info ook op :
mobilit.belgium.be/nl/scheepva...art/varen_buitenland